V Bratislave sa uskutoční LGBTI volejbalový turnaj

Medzinárodný volejbalový turnaj Lotos Cup, na ktorom budú súťažiť LGBTI športovci a športovkyne, bude v Bratislave už po druhýkrát. Do turnaja, ktorého program potrvá od piatku 11. 10. do nedele 13. 10., sa zapojilo 18 družstiev. Okrem štyroch domácich tímov sa prihlásili hráči z Česka, Švajčiarska, Veľkej Británie, Talianska, Poľska, Maďarska a Rakúska.

Hrať sa bude v troch výkonnostných kategóriách. Podujatie organizuje LGBTI športový klub Lotosové kvety, ktorý združuje slovenských queer športovcov už takmer tri roky a popri volejbale pripravuje aj tréningy v bedmintone a turistické pochody. Klubz astupoval Slovensko aj na viacerých medzinárodných LGBTI turnajoch v zahraničí, kde získal niekoľko ocenení. Súťažil v Prahe, Barcelone,Viedni a v Budapešti.

„Snažíme sa vytvoriť bezpečný priestor pre LGBTI ľudí, ktorí sa, žiaľ, na Slovensku stále stretávajú s diskrimináciou, posmeškami, verbálnymi či fyzickými útokmi. Našim cieľom je tiež uľahčiť ľuďom s menšinovou orientáciou proces sebaprijatia a umožniť im stretávať podobných ľudí mimo nočných klubov a anonymných internetových zoznamiek. Šport je aktivita, ktorá spája a keď sú ľudia v teplákoch, tak sa rýchlejšie strácajú zbytočné sociálne rozdiely,“ komentoval predseda klubu Ľubomír Hanigovský. Ako dodal, pri zahraničných turnajoch sa vždy stretli s veľmi priateľskou atmosférou a tak chceli niečo podobné zorganizovať aj na Slovensku. Minulý rok v októbri bol turnaj prvýkrát. Tento ročník sa stretol s ešte väčším záujmom, prišlo viac družstiev a z väčšieho počtu krajín.

Turnaj je súčasťou projektu Dúhový rok, ktorý organizuje divadlo NoMantinels. Projekt Dúhový rok bol podporený sumou 74 951,75 € eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu Dúhový rok je posilnenie aktívneho občianstva.

Organizátor: Lotosové kvety
Generálny partner: Nadácia otvorenej spoločnosti • Finančnýmechanizmus EHP • Nórske granty • NoMantinels
Partneri: Iniciatíva Inakosť • Pizza Mizza • High Street Club • Café Advokát • Fresco • Homomat

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Dobrovoľná adminka a šéfredaktorka webu Lesba.sk (od 2000) a štatutárka i hovorkyňa Prvého lesbického združenia Museion (od 1994). Pod mojou kuratelou fungujú neformálne zoskupenia Teplá politika t.t.e. a GerilaGril, spoločnosti s ručením utajeným. No a čo je dôležité, môj život manažuje po štvornohej peske Bárke trojnohý kocúr menom Kece (Frido, Kocko, Tymoooj, Mimi:)). Od roku 2013 hrdá členka Iniciatívy Bratislava otvorene.