SLOVENSKO JE LEPŠIE AKO DÁNSKO?

Vláda SR o životnom partnerstve

Rozhodnutie vlády z 10. januára 2002 o negatívnom stanovisku k poslaneckému návrhu zákona o životnom partnerstve dvoch osôb rovnakého pohlavia bolo jednoznačné a pri prerokúvaní nevyvolalo žiadne kontroverzné reakcie. „V tejto vláde nemá šancu žiaden zákon o registrovanom partnerstve,“ komentoval postoj kabinetu minister spravodlivosti Ján Čarnogurský.

Minister zdôraznil, že prijatie tohto zákona by si vyžiadalo novelizáciu 35 právnych predpisov, čo by podľa neho vnieslo značnú neprehľadnosť do právneho poriadku. „Inštitút registrovaného partnerstva, tak ako ho poslanci navrhujú, vlastne kladie na úroveň manželstva, čím úplne relativizuje a znehodnocuje manželstvo a rodinu v Slovenskej republike, ktorá je základom spoločnosti,“ povedal Čarnogurský pred novinármi. Návrh podľa neho zachádza ďalej ako podobné právne normy v zahraničí, pretože umožňuje aj osvojenie si detí homosexuálnym párom. Vyjadrenie dánskeho premiéra Andersa Fogha Rasmussena počas jeho stredajšieho rozhovoru s premiérom Mikulášom Dzurindom, že v Dánsku podobný zákon úspešne funguje, komentoval Čarnogurský slovami: „Slovensko je v niektorých ohľadoch, pokiaľ ide o kvalitu právneho poriadku, lepšie ako Dánsko.“

Podpredseda vlády pre legislatívu Ľubomír Fogaš sa domnieva, že modernizácii spoločenského života sa nemožno vyhýbať, ale treba o tom viesť celospoločenskú diskusiu. „Nemyslím si, že máme predbiehať celkovú úroveň spoločenského myslenia a samozrejme aj legislatívnej úpravy,“ vyhlásil vicepremiér.

Odmietavé stanovisko vlády k návrhu zákona o životnom partnerstve dvoch osôb rovnakého pohlavia ukázalo podľa slov poslanca Milana Ištvána jej konzervatívnosť. Jeden z predkladateľov tejto právnej normy vyjadril nádej, že parlament sa konzervatívnym postojom kabinetu riadiť nebude. Domnieva sa, že za určitých okolností sú šance, aby Národná rada SR zákon schválila, aj keď príliš veľkým optimistom nie je.

Poslanec SDĽ odmietol slová ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského, ktorý povedal, že návrh zákona zachádza ďalej ako podobné právne normy v zahraničí, pretože umožňuje aj osvojenie si detí homosexuálnym párom. Podľa Ištvána minister nedostal dobré podklady, pretože ide o štandardnú skutočnosť, ktorá, keby sa neobjavila v zákone, znížila by jeho úroveň.

Nesúhlasné stanovisko vlády mrzí hovorcu Iniciatívy Inakosť Ivana Požgaia. S ľútosťou musel konštatovať, že ak je dôvodom takéhoto verdiktu, že schválenie zákona by si vyžiadalo novelizáciu 35 zákonov, slovenským legislatívcom sa nechce pracovať. Odmietnutie návrhu sa však podľa jeho slov dalo očakávať.

Začiatkom februára by o návrhu mal rokovať parlament. Požgai vyzval zákonodarcov, aby predložili k nemu pozmeňujúce návrhy a tak ho vylepšili. Poznamenal, že SR skôr či neskôr bude musieť prijať inštitút registrovaného partnerstva, ktorý je zavedený už v 10 európskych krajinách, 7 z toho je členom únie. Ani v jednej z týchto krajín neprešiel podobný zákon na prvý raz.

Okrem toho môžu gejské a lesbické páry uzatvárať životné zväzky aj v niektorých štátoch USA, v Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.

 

Zdroj: TASR

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblr