The L Word: Konaj lokálne, prežívaj globálne

Nápad pripojiť Bratislavu k ďalším mestám na celom svete pri príležitosti celosvetového stretnutia “fanyniek” a potenciálnych fanyniek/odporkýň amerického (nielen lesbického) seriálu The L Word vznikol v ťažkej spontaneite v jedno takmer slnečné predpoludnie. Pravdu povediac, najviac ma fascinovala predstava “celosvetového stretnutia“ – budeme prepojené s tisíckami iných žien, ktoré sa v ten istý deň, v približne rovnakú hodinu stretávajú z takmer rovnakého dôvodu – aby diskutovali, zabávali sa, ale predovšetkým, aby sa stretli.

Celosvetové stretnutie, na ktorom sa zúčastňujete z pohodlnej pohovky v premietacej miestnosti príjemnej kaviarne vo vlastnom meste je viac než len marketingový ťah. Je to prepojenie vášní, priestor, ktorý obsadzujú lesbické estetiky. Je to priestor vmedzerený jeden do druhého.

 

Ale poďme od začiatku.

V januári tohto roku začala jedna americká kablová televízia vysielať seriál, ktorý je prevažne o lesbách a o tom , ako žijú, s kým a prečo tak žijú, ako dlho tak žijú etc. V časoch Bushovej križiackej výpravy proti všetkým, ktorých čo len v hlbokom sne napadla predstava normality svojho iného než hetersoexuálneho správania, je spomínaný seriál tou najmilšou sladkosťou po stále horkejšej Coca-cole.

Zámerom tzv. Meet up days (stretávok) sú neformálne strenutia ľudí, ktorých niečo spája. Prvý The L Word meet up day, ktorý sa konal 22. marca 2004 mal spojiť lesbické, bisexálne, queer ženy a ich priateľky, kamarátky a vôbec ľudí, ktorých daný seriál niečím zaujal (aj odpor je istou formou záujmu) v rovnaký deň a v hodinu do reťazca rozprávaní, príbehov, názorov, zábavy.

Na rozdiel od Spojených štátov a Kanady, kde sa seriál vysiela a kde beží nespočetné množstvo diskusných fór a stretnutí k seriálu a kde je The L Word už takmer súčasťou každodenných diskurzov, sme sa v Bratislave rozhodli uviesť tento seriál prostredníctvom jeho pilotného filmu do povedomia tých, ktoré na bratislavskú časť tohto stretnutia prišli.

Po približne dvoch strasti a nervov plných hodinách inštalovania premietacej techniky (miestami som bola presvedčená o tom, že sa nám to nepodarí) sa večer mohol konečne začať. Vzhľadom na počet prišlých zvedavkýň (približne 40) a na veľkosť premietacej miestnosti sme premietali dvakrát, čo navrhli samotné potenciálne diváčky večera. Zatiaľčo časť žien/dievčat pozerala seriál, zvyšok sa zabával v ostatných priestoroch kaviarne. Ako poznamenal jeden môj známy, ktorý na chvíľu do kaviarne zablúdil, vo vzduchu bolo cítiť vzrušenie a kaviareň sršala energiou.

Dúfam, že túto energiu a “čosi“ vo vzduchu bolo cítiť ešte aj ráno o 2h, kedy z kaviarne odchádzali posledné vytrvalkyne večera. Tie, ktorým sa na prvé stretnutie nepodarilo prísť, čakajú ďalšie stretnutia pri príležitosti vysielania tohto seriálu. Tieto sú však podmienené záujmom žien/dievčat/lesieb a ďalších identít o stretnutia tohto charakteru.

Zámerom bolo pripraviť príjemný večer; nič viac nič menej. Myslím, že sa nám to podarilo.

Týmto by som chcela poďakovať ľuďom, vďaka ktorým sme prvé stretnutie The L Word Meet up Day mohli zorganizovať: Silvii za nápad, Katke za alfu a omegu premietania- projektor, Foxy,  Denise, Heni a Agnes za pomoc, Petre za finálne zapojenie projektoru, Robinovi za poskytnutie priestorov v café Barbaros a vôbec všetkým, ktoré prišli a vytvárali tú neskutočne úžasnú atmosféru.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.

Andrea Sváková

Posledné príspevky od Andrea Sváková (zobraziť všetko)