KDH opäť diskriminuje sexuálne menšiny

Predstavitelia a predstaviteľky občianskych združení zastupujúcich sexuálne menšiny na Slovensku vyzvali ministrov Palka a Lipšica, aby odstúpili zo svojich funkcií. Združenia GANYMEDES, ALTERA, MUSEION a PROMETHEUS zastupujúce gejov, lesby, bisexuálov a bisexuálky na Slovensku, vo svojom vyhlásení zásadne odsudzujú aktivity Kresťanskodemokratického hnutia, súvisiace s postupom Švédska proti protestantskému kňazovi Ake Greenovi, ktorý v kázni hanobil a urážal homosexuálov.

Výroky, ktoré odzneli na tlačovej besede KDH z úst ústavných činiteľov považujú za priame ohrozenie demokracie na Slovensku.

Podľa Trestného zákona SR je v §198 a §198a zakázané hanobenie národa, rasy a presvedčenia a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Na základe aktivít KDH a najmä jeho posledného vyhlásenia na adresu homosexuálov, žiadame poslancov NR SR, aby do uvedených ustanovení Trestného zákona doplnili aj sexuálnu orientáciu, a tým nielen naplnili naše medzinárodné záväzky, ale najmä znemožnili ďalšie pokračovanie vo verejnom hanobení gejov a lesieb politikmi tejto krajiny.

Homosexuáli na Slovensku nechcú nič iné, len pokojne žiť svoj normálny občiansky život. Vo vyhlásení sa v závere uvádza: „Nechceme byť naďalej menšinou, ktorá slúži KDH ako nástroj na zastrašovanie verejnosti pred uplatňovaním Charty o ochrane ľudských práv a slobôd na Slovensku a pred ratifikáciou Ústavy EÚ. Vyzývame týmto premiéra Mikuláša Dzurindu, aby sa v mene vlády SR verejne dištancoval od aktivít a výrokov dvoch ministrov jeho vlády a oboch ministrov Vladimíra Palka a Daniela Lipšica, ktorí svojimi výrokmi potvrdili, že svoju ideológiu uprednostňujú pred plnením svojich ústavných povinností, aby odstúpili.“

V súvislosti s najnovšími výrokmi predstaviteľov KDH zaslalo OZ Prometheus Otvorený list KDH. Ako povedal Predseda správnej rady združenia Prometheus Pavol Čavojský, v liste uvádzajú, že sloboda slova je neodškriepiteľná. "Ale toto slovo nesmie napádať iné osoby, skupiny alebo národy a vytvárať k nim neznášanlivé nálady. V takom prípade si ich autor musí byť aj vedomý vzniknutej zodpovednosti," tvrdí združenie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Prvé lesbické združenie Museion, primárne svojimi cieľmi a aktivitami zamerané na slovenskú lesbickú komunitu, vzniklo v roku 1994 a v priebehu rokov sa stalo rešpektovanou súčasťou slovenskej občianskej spoločnosti a ľudskou i aktivistickou sieťou (nielen) lesieb na Slovensku.