Zuza Piussi: Vo filme mám rada emócie (rozhovor)

Točí sa točí. Na Slovensku sa točí dokumentárny film na tému homosexualita. Aký a o čom bude? A bude vôbec? Film bude tvoriť viacero príbehov, ktoré dokumentaristka Zuza Piussi mapuje viac než rok.

Niektorí sa nabalia do deja a po čase z neho vypadnú; je to prirodzené. Do nakrúcania dokumentu prišlo aj nakrúcanie Superstar, veľa ľudí z jej filmu sa do súťaže prihlásilo. Pozrime sa teda na tento hybrid príbehov a niekoľkých úrovní deja..

Prečo si si vybrala takú tému? Sú homosexuáli atraktívni, pretože je to tabu?
Ja si práveže nadávam, že som si vybrala práve toto. Iný film by som už dávno urobila a tento robím už hrozne dlho a ťažko. Každý z tých ľudí tým nejako trpí, na verejnosti aj intímne. Je to veľmi nepríjemné, keď nakrúcam s veriacimi homosexuálmi, aj napríklad vyštudovanými teologičkami, ktoré učia na katolíckych školách, a nikto z ich prostredia nevie, že sú homosexuáli.

Tak kvôli čomu tá téma?
Zdá sa mi zaujímavá. Pre mňa nie je zaujímavé to, že niekto je homosexuál, mne je to jedno, či to robí s chlapom, alebo ženou. Tá téma sa mi začala páčiť, lebo je v nej problém. Sledovať dvoch chlapov, ktorí žijú spolu – to vie každý, ale ja idem za problémom, ktorým je ich vnútorné trápenie. Cítim, že by film mohol byť o niečom.

Celý rozhovor

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Prvé lesbické združenie Museion, primárne svojimi cieľmi a aktivitami zamerané na slovenskú lesbickú komunitu, vzniklo v roku 1994 a v priebehu rokov sa stalo rešpektovanou súčasťou slovenskej občianskej spoločnosti a ľudskou i aktivistickou sieťou (nielen) lesieb na Slovensku.