Každá láska sa počíta

Občianske združenie Queer Leaders Forum pripomenie slovenskej verejnosti Medzinárodný deň boja proti homofóbii. Otvorený happening na podporu práv neheterosexuálnych ľudí sa uskutoční 23. mája na bratislavskom Námestí SNP. Podujatie, určené ľuďom, ktorým nie je ľahostajná homofóbia a diskriminácia, podporil osobným listom veľvyslanec Holandského kráľovstva v SR Rob Swartbol. „Náboženstvo, kultúra či tradície nesmú byť použité ako ospravedlnenie pre diskrimináciu ľudí z dôvodu ich sexuálnej orientácie. Minulý týždeň vyšla v Holandsku nová kniha s názvom Každá láska sa počíta. Chcel by som použiť práve tieto tri slová na vyjadrenie svojej podpory Medzinárodnému dňu boja proti homofóbii,“ uviedol v liste veľvyslanec.

Akcia potrvá od 10. do 15. hodiny a jej ústredným mottom sa organizátor podujatia, združenie Queer Leaders Forum, pripája k podpore skutočných rodinných hodnôt. „Podporujeme všetky typy rodín, to je heslo sobotňajšieho dňa,“ vysvetľuje Romana Schlesinger, štatutárka združenia, a pokračuje: „V 21. storočí už pojem tzv. tradičnej rodiny, ktorú tvorí otec, matka a deti, neobstojí. Ceníme si rodiny, každý a každá z nás je nejakej súčasťou, ale nemôžeme sa tváriť, že len takéto spolužitie je to jediné správne a funkčné. Rodiny vytvárajú aj lesby a gejovia – s deťmi či bez, rovnako tak osamelí rodičia či bezdetné páry, manželské i nemanželské dvojice.“

Poslaním sobotňajšej akcie je prispieť k otvoreniu verejnej diskusie o existencii a podpore aj iných ako len tzv. klasických rodín: „Chceme konečne túto tému vypustiť z uzavretých seminárnych priestorov a akademických debát a posunúť ju priamo k slovenskej spoločnosti rovnako ako v minulosti tému legalizácie neheterosexuálnych partnerstiev.“

Návštevníčky a návštevníci podujatia budú môcť verejne odsúdiť homofóbiu a diskrimináciu pripnutím si dúhovej stužky a symbolickým gólom do brány fiktívneho futbalového tímu FK Homofóbia. Infostánky predstavia slovenskej verejnosti poslanie a aktivity združenia Queer Leaders Forum a Prvého lesbického združenia Museion, panelový vizuál pripomenie homofóbne výroky slovenských politikov a političiek, – a samozrejme, nikto neodíde bez dúhových antidiskriminačných letákov a nálepiek či prezentačných plagátikov prvého lesbického e-shopu. V inštalácii „nehetero obývačky“ bude možné debatovať s osobnosťami queer prostredia a zistiť, že je toho viac, čo ľudí spája, ako toho, čo ich rozdeľuje.

„Queer Leaders Forum a Prvé lesbické združenie Museion si cenia každú snahu spojenú s obhajobou ľudských a občianskych práv neheterosexuálnych ľudí. A aj keď sa naša situácia v Európe postupne zlepšuje, nie sme nevšímavé a nevšímaví k udalostiam, ktoré naopak práva neheterosexuálnych ľudí násilne potláčajú. Odsudzujeme vyjadrenie slovenského biskupa Baláža o zvrátenosti homosexuality, mnohé výroky Jána Slotu a ďalších slovenských politikov a političiek, ale aj diskriminačný postup polície pri potlačení nedávneho Pochodu Hrdosti v Moskve,“ zdôraznila Hana Fábry, štatutárka združenia Museion a nezávislá občianska kandidátka do Európskeho parlamentu za Stranu zelených.

Medzinárodný deň boja proti homofóbii – International Day Against Homophobia (IDAHO) patrí k  najvýznamnejším medzinárodným podujatiam LGBTQ (lesbian-gay-bisexual-transsexual-queer) komunít po celom svete. Každoročne si ho pripomíname 17. mája. Práve tento dátum sa spája s niekoľkými dôležitými míľnikmi LGBTQ histórie. 17. mája 1990 bola homosexualita oficiálne odstránená Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) zo zoznamu duševných chorôb. V ten istý deň roku 2004 uzákonil americký štát Massachussetts manželstvá párov rovnakého pohlavia. Významným je aj pre slovenskú LGBTQ komunitu – 17. mája 2008 si Slovensko pripomenulo Medzinárodný deň boja proti homofóbii po prvý raz.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Dobrovoľná adminka a šéfredaktorka webu Lesba.sk (od 2000) a štatutárka i hovorkyňa Prvého lesbického združenia Museion (od 1994). Pod mojou kuratelou fungujú neformálne zoskupenia Teplá politika t.t.e. a GerilaGril, spoločnosti s ručením utajeným. No a čo je dôležité, môj život manažuje po štvornohej peske Bárke trojnohý kocúr menom Kece (Frido, Kocko, Tymoooj, Mimi:)). Od roku 2013 hrdá členka Iniciatívy Bratislava otvorene.