Ľudia na Slovensku nepovažujú LGBTI ľudí za hrozbu

Tlačová správa k výsledku februárového referenda

Slovensko potvrdilo, že je krajinou, kde vzájomná úcta a pochopenie majú hlavné slovo. 80% ľudí na Slovensku nevníma LGBTI ľudí ako ohrozenie a rešpektujú intímny a osobitý charakter rodiny a partnerských vzťahov. Toto je podľa LGBTI aktivistov z Iniciatívy Inakosť, Queer Leaders Forum a NoMantinels hlavný odkaz neúspešného referenda. Výsledok prijali s úľavou. „Referendum a kampaň k nemu len zvyšovali napätie v spoločnosti a spôsobovali konflikty medzi rodinami a priateľmi. Sme radi, že si môžeme vydýchnuť a veríme, že teraz príde čas na slušnú diskusiu, kde budú hrať hlavnú rolu fakty a vyjadrenia odborníkov,“ uviedol Martin Macko z Iniciatívy Inakosť. „Chceme riešiť skutočné problémy konkrétnych ľudí a nie obmedzovať alebo ohrozovať práva „tradičných“ rodín,“ dodal.

LGBTI aktivisti chcú zároveň poďakovať všetkým, ktorí prispeli svojim postojom k tomu, aby aj Slovensko bolo krajinou, kde sa môžu všetci cítiť bezpečne a doma. „Naša vďaka patrí všetkým, ktorí nám vyjadrili podporu a pomohli, aktivistom, vedcom, umelcom a podobne. Ale najmä sa chceme poďakovať LGBTI ľuďom, že si napriek tlaku zachovali tvár, našli odvahu a začali otvorene hovoriť o svojich osudoch a príbehoch. Len to je cesta, ako môže väčšinová spoločnosť zistiť, že nie sme iní, že sme rovnako ľudskí a rovnako si ctíme rodinné hodnoty,“ komentovala Romana Schlesinger z Queer Leaders Forum.

Referendum tiež podľa nich ukázalo, že Slovensko už dozrelo a je pripravené na diskusiu o právnej úprave vzťahov ľudí rovnakého pohlavia a je teraz hlavne na politikoch, aby to riešenie čo najskôr našli. „Pokúsime sa im byť nápomocní a nájsť riešenie, ktoré bude užitočné pre celé Slovensko,“ dodal Andrej Kuruc z NoMantinels.

Iniciatíva Inakosť je mimovládnou neziskovou organizáciou, ktorej hlavným cieľom je obhajoba a
presadzovanie ľudských práv lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí,
odhaľovanie a odstraňovanie všetkých foriem diskriminácie na základe sexuálnej orientácie a
rodovej identity a oslobodenie spoločnosti od homofóbie a transfóbie. Členskými organizáciami sú
Queer Leaders Forum, Možnosť voľby, Nomantinels, TransFúzia a ŠK Lotosové kvety.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Iniciatíva Inakosť je mimovládnou neziskovou organizáciou, ktorej hlavným cieľom je obhajoba a presadzovanie ľudských práv lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí, odhaľovanie a odstraňovanie všetkých foriem diskriminácie na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity a oslobodenie spoločnosti od homofóbie a transfóbie. Členskými organizáciami sú Queer Leaders Forum, Možnosť voľby, Nomantinels, TransFúzia a ŠK Lotosové kvety.