Len deväť poslancov NR SR reagovalo na prieskum o životnom partnerstve

Prvé lesbické združenie Museion realizovalo vo februári 2007 elektronickú anketu o prístupe poslancov a poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky k otázke prijatia zákona o životnom partnerstve dvoch osôb rovnakého pohlavia; na anketu odpovedalo zo 150 oslovených poslancov deväť – z toho sedem záporne.

Začiatkom februára oslovilo Prvé lesbické združenie Museion všetkých 150 poslancov a poslankýň Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) formou elektronickej ankety s otázkou: "Ste za to, aby bol na Slovensku prijatý zákon o životnom partnerstve dvoch osôb rovnakého pohlavia?"

"Zo 150 mailov nebolo adresátom doručených 23, čo naznačuje, že poslanci pravdepodobne nepoužívajú svoju oficiálnu elektronickú adresu (meno_priezvisko@nrsr.sk) a sťažujú tak verejnosti možnosť komunikácie so svojimi volenými zástupcami," konštatuje Hana Fábry, hovorkyňa združenia Museion a dodáva: "Zo zvyšných 127 poslancov na túto jednoduchú otázku odpovedalo deväť, z toho jednoznačne pozitívne len Darina
Gabániová zo strany SMER-SD."

Ďalší poslanec z tejto strany, podpredseda NR SR, Miroslav Číž reagoval vyhlásením: "Som toho názoru, že k prijatiu takéhoto zákona je potrebná celospoločenská diskusia. Rozhodne nepatrím medzi poslancov, ktorý by chceli obmedzovať niekoho práva a slobody."

K poslancom, ktorí sa k možnému prijatiu takéhoto zákona vyjadrili záporne, patria Vladimír Palko, Eduard Kukan či Béla Bugár.

Vo svete majú gejské a lesbické páry právne vyriešené svoje partnerské zväzky v 39 krajinách, najmä v Európe, v niektorých štátoch USA a v Austrálii. Zákon o registrovanom partnerstve v minulom roku prijala aj susedná Česká republika.

"Súčasné zloženie slovenského parlamentu sa prijatiu nášho zákona v tejto chvíli nezdá príliš ústretové, napriek tomu naše snahy o jeho prijatie pokračujú. Veríme, že sa nám v priebehu ďalšej, už niekoľko rokov prebiehajúcej verejnej diskusie a diskusie s politickými partnermi podarí pre myšlienku zákona získať širšiu podporu tak vo verejnosti ako aj medzi politikmi a političkami, deklarujúcimi svoju sociálno-demokratickú a liberálnu hodnotovú orientáciu," zdôraznila Hana Fábry.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Prvé lesbické združenie Museion, primárne svojimi cieľmi a aktivitami zamerané na slovenskú lesbickú komunitu, vzniklo v roku 1994 a v priebehu rokov sa stalo rešpektovanou súčasťou slovenskej občianskej spoločnosti a ľudskou i aktivistickou sieťou (nielen) lesieb na Slovensku.