Na Dúhový Pride príde primátor Bratislavy aj maketa V. Putina

BRATISLAVA, 26.8.2013 – Dúhový PRIDE, ktorý sa tento rok uskutoční 21.septembra podporia svojou účasťou primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik, europoslankyňa Monika Beňová, slovenská diva Eva Máziková, herečka a speváčka Zuzana Haasova, niekoľko zahraničných ambasádorov pôsobiacich na Slovensku, ale i maketa ruského prezidenta Vladimíra Putina. Podujatie, ktoré sa na Slovensku uskutočňuje už po štvrtý krát, upozorňuje na ľudské práva LGBTI ľudí a privíta niekoľko tisíc účastníkov a účastníčok.

Program Dúhového PRIDE začne o 13.00 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sériou príhovorov a hudobných vystúpení. Na pódium tento rok vyjde i švajčiarsky ambasádor na Slovensku Christian Fotsch, spolu so svojím životným partnerom, ktorý sa pridá k viac ako desiatke zahraničných ambasád podporujúcich myšlienky pochodu. Novinkou tohto ročníka budú menšie alegorické vozy, na čele ktorých organizátori sľubujú svadobný kabriolet – s dvomi nevestami a dvomi ženíchmi.

„Mottom tohtoročného Dúhového PRIDE je jedna krásna veta: Do koča, aj do voza!“ upresňuje riaditeľka podujatia Romana Schlesinger a vysvetľuje jeho význam: „Chceme sa opäť priblížiť majoritnej spoločnosti. Sme jej integrálnou súčasťou. Rozdeľujú nás len maličkosti, láska nie je rozdielom, tá nerozdeľuje, ale spája. Každý z nás, či už sme heterosexuáli/ky, gejovia, lesby, bisexuálni alebo transrodoví, túžime po šťastí a naplnení. Niekedy sme do voza a bez ohľadu na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu sa trápime či tešíme v škole, práci alebo inej životnej situácii. Inokedy sme do koča – nájdeme lásku svojho života a chceme sa s ňou viesť. Chceme sa zabezpečiť, založiť rodinu, všetci a všetky túžime po tých istých ľudských veciach.“

Dúhový PRIDE sa týmto hlási aj k stáročnej tradícii pestrých pochodov s maskami slovenskými mestami a dedinami, či už fašiangovými, študentskými, baníckymi, dožinkovými a pod. „Sprievody boli nielen zdrojom zábavy a utužovania miestnych komunít ale niekedy aj vyjadrením kritického názoru k stavu spoločnosti. A práve tento aspekt je kľúčový v čase, keď podľa výsledkov posledných európskych výskumov je akceptácia LGBTI ľudí na Slovensku najhoršia v strednej Európe a jedna z najhorších v EÚ vôbec,“ dodáva Martin Macko riaditeľ Iniciatívy Inakosť.

Dúhový PRIDE Bratislava sa pridá i k celosvetovej kritike ruskej anti-LGBTI legislatívy. Na jednom z alegorických vozov sa povezie i živá maketa ruského prezidenta Vladimíra Putina: „Zákon, ktorý v tomto roku prijala ruská duma zhoršil postavenie LGBTI ľudí do takej miery, že ani my, ani svet nemôže mlčať. 21. septembra vyjadríme náš nesúhlas so stavom ľudských práv Rusku a pošleme pozdravy solidarity s LGBTI komunitou v tejto krajine,“ hovorí Jana Jablonická-Zezulová z Iniciatívy Inakosť, ktorá spolu s organizáciou TransFúzia a divadlom NoMantinels spoluorganizuje tohtoročný Dúhový PRIDE Bratislava.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Dobrovoľná adminka a šéfredaktorka webu Lesba.sk (od 2000) a štatutárka i hovorkyňa Prvého lesbického združenia Museion (od 1994). Pod mojou kuratelou fungujú neformálne zoskupenia Teplá politika t.t.e. a GerilaGril, spoločnosti s ručením utajeným. No a čo je dôležité, môj život manažuje po štvornohej peske Bárke trojnohý kocúr menom Kece (Frido, Kocko, Tymoooj, Mimi:)). Od roku 2013 hrdá členka Iniciatívy Bratislava otvorene.