L-World je tak trochu lesbické Beverly Hills

Hoci hodiny už odbili poludnie, pre mňa je skoré ráno. Práve som vstala po nočnej párty v Barbarose a raňajkovala plné obedové menu. Po úspešnom premietaní pilotného filmu k seriálu L-Word pred pár týždňami sa včera konal maratón, v ktorom sme mohli vidieť viac ako polovicu doteraz dostupných dielov toho nového amerického seriálu.

Napriek niekoľkým výhradám, ktoré zazneli z viacerých strán, napr. ohľadom vizuálnych odkazov, môžem dnes povedať, že seriál má rozhodne potenciál.

Nebudem pravdepodobne prvá, ktorá si povzdychne, že postavy sú akoby vystrihnuté z módnych magazínov, „modelkovské“, stvorené (aj) pre heterosexuálne oko.

Hlavne sú však temer bezstarostné – ala lesbické Beverly Hills. Krásne dokonalé ženy, ktoré sa nám predstavujú, žijú finančne zabezpečené a zdá sa, že jediné, čo riešia, sú problémy lásky a priateľstva.

Ale povedzme si pravdu, práve o tom je entertainment – zábava. Odľahčený prístup k životu, aj k tomu lesbickému. Ale L-word nie je len to. L-Word je lesbické Beverly Hills.

Lesby a bisexuálky a iné postavy nám otvárajú mnohé lesbické otázky. Dozvedáme sa, komu sa hovorí HESBIAN (hetera s lesbickou minulosťou) alebo že androgýnnu lesbu môžu niektorí muži baliť ako feminínneho geja.

Stretneme muža, ktorý si hovorí lesba – male-lesbian menom Lisa – a ktorý/á sa chce milovať dildom namiesto svojim skutočným penisom, pretože by tým išiel/išla proti svojej identite.

Zisťujeme, že otec Tiny nemôže akceptovať dieťa, ktoré čakajú spolu z Bete ako svoje vnúča, lebo „to nie je biologicky možné“, ale že na druhej strane priateľka darcu spermií, ktorá k dieťaťu nemá žiadnu, ani sprostredkovanú, emociálnu väzbu, si dokáže dieťa nárokovať a vyhrážať sa súdom. Biológia je zrejme stále silný argument.

Suverénna Shane, ktorá prechádza krátkymi aférkami možno až s poburujúcou ľahkosťou (mimochodom, odkiaľ sa berie právo vynášať takýto morálny súd?), sa nám ukazuje aj z inej strany.

Dana a Lara riešia dilemu OUT vs CLOSET – t.j. či žiť otvorene, alebo prechádzať ako hetera, keď budujete verejnú kariéru, a najmä, ako to môže ovplyvniť vzťah.

Áno, L-word je možno stvorený aj pre heterosexuálne oko a v zobrazovaní aj trochu stereotypný. Nie je však stereotypný v tom, ako nám predstavuje LesBi, v tom ako nás baví a ako sa nás zároveň pýta.

L-word je rozhodne pre LesBIcké oči, nie však iba pre ne. Napriek tomu, že ide o pure entertainment – čistú zábavu, prenesením do nášho slovenské kontextu, ktorý stále trochu zaostáva za tým americkým, sa L-Word stáva nie len zábavou, ale aj niečím, čo vyvoláva otázky, a teda zamestnáva nie len naše oči, ale aj naše mozgy.

Jednoducho lesBIcký potenciál, ktorý si určite nenechám ujsť, keď Girl007 pripraví ďalšie predstavenie.

Ešte, že máme medzi nami lesbickú špiónku – vďaka ti (a tvojej MI6), Bondka 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.