V komisii

Takto to dopadne, keď človek nemá od dobroty čo robiť. Na kieho otca som liezol do tejto akcie? Ráno prišpendliť zástavu, pulírovať prezidentovu podobizeň, prelepovať urny leukoplastom, celý deň byť prisatý na stoličke ako zubný kaz, a pritom sa tváriť, prepytujem, štátotvorne. Druhý raz im na takú kravinu neskočím. Vraj poď do okrskovej, posilníš transatlantickú orientáciu! Cha, čo už tí vedia o mojej orientácii?

Apropo, v komisii niet nikoho, kto by stál aspoň za zbežný pohľad. Pani z pekárne si furt čistí okuliare, čo si napochytro priviazala na zlatú retiazku, pán z mestského zastupiteľstva v kuse zíva a tetke z mäsokombinátu sa huba zastaví len vtedy, keď si odskočí uvariť kávu. Keby sa tak aspoň spomedzi voličov bolo na koho pozerať! Väčšinou sa sem trúsia penzisti, čo kvôli parkinsonovej chorobe vhadzujú lístky na viackrát, a potom hlavne kresťanské famílie prichádzajúce demonštrovať svoju mravnú usporiadanosť v akte volebnej jednoty. Ich ksichty pôsobia napospol pokorne ako symbolická porcia uhorkového šalátu v závodnej jedálni.

A tu zrazu vchádza on. Svižná chôdza, texasky, strnisko a občiansky preukaz. Ja uschnem, díva sa rovno na mňa. Podíde bližšie a nahadzuje úsmev:
– Prišiel som odvoliť.
– Robíš to prvý raz?
ukájam svoju zvedavosť a prechádzam do spontánneho tykania.
– Áno.
klopí zrak mladý muž.
– Dobre, tu máš obálku, tu sú všetky volebné lístky, tamto je priestor, kde….

Ako tak šarmantnému prvovoličovi vysvetľujem peripetie obradu, cítim, že mi stúpa krv do hlavy. Hádam to nie je príliš nápadné, veď čo by si pomyslela pani z pekárne? Chlapec sa zatiaľ odobral za plentu. Júj, čo tam chudáčik sám robí, netreba mu pomôcť? Čo tak pristúpiť odzadu a jemne… Ale nechajme to, vravím si, nebolo by to v súlade s vykonávacími predpismi. Chlapčisko vychádza spoza plenty a obzerá si urnu. Vhadzuje obálku. Som zvedavý, či mi venuje ešte jeden pohľad. Chvalabohu, pozrel sa.
– Dovidenia!
zdraví nahlas komisiu a s iskrou v oku ma vrhá na pokraj bezvedomia. Opúšťa miestnosť a ja fixujem v prezenčke jeho súradnice. Možno sa mi raz zídu.

Hm. Všetko záleží od výsledkov. Ak voľby zase vyhrá nervák Mufti, nemá cenu robiť si tu záväzky. Žiadosť o americké vízum som podal predvčerom. Uvidíme, ako sa to všetko vyvŕbi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.

Timo Bastriguli

Posledné príspevky od Timo Bastriguli (zobraziť všetko)