Mám iný názor, upálite ma?

Nesplynúť s väčšinou a vysloviť svoj vlastný názor nebýva na Slovensku vždy jednoduché. Zvlášť to platí pri témach, pri ktorých v spoločnosti dlhodobo chýba diskusia. V takýchto prípadoch sa na Slovensku iný názor akoby nenosil. Navyše hrozí, že budete obvinení z kacírstva, šírenia náboženskej nevraživosti či intolerancie.

„Nehanbíte sa?!“ vykríkol nejeden okoloidúci, keď zbadal transparenty, ktoré sa nevyhýbali ani takým témam, ako je homosexualita. Áno, človek by sa asi mal hanbiť. Nie však za svoju orientáciu, ale skôr za tých, ktorí nedokážu vo svojom vnútri akceptovať, že na svete žijú nielen bieli muži s heterosexuálnou orientáciou a slovenskou národnosťou. „Používanie prezervatívov je len pre nezodpovedných chlapov, ktorí nevedia prijať dieťa ako dar. Počuli ste už o tom, že existuje aj prirodzená antikoncepcia?“ spýtal sa protestujúcich muž v stredných rokoch. „Áno,“ odvetila reprezentantka jedného zo ženských hnutí. „Vďaka tejto metóde sa mi narodilo dieťa, ktoré mám síce rada, ale neboli sme s manželom naňho pripravení. Deti by sa nemali rodiť nechcené.“

Staršia žena, ktorá prišla vítať pápeža s vatikánskymi vlajkami, ich využila na zakrývanie slovíčka NIE v nápise „Cirkev do kostola, nie do školy“. Odmenou jej bolo poďakovanie mladého farára, ktorý svoje vystúpenie zakončil slovami „modlime sa spoločne za tých, ktorí nenávidia cirkev“.

Aj keď médiá iniciatívu Povedz to nahlas zúžili väčšinou len na problém sexuálnych menšín, nie je len o nich. Zmluva s Vatikánom, jej doplnky, ako aj ďalšie návrhy napríklad o výhrade svedomia, či zavádzaní náboženstva na prvý stupeň základných škôl pôjdu neraz proti ústavným a občianskym právam žien, mladých ľudí a detí. Podľa ústavy je Slovenská republika zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Najvyšší zákon garantuje aj slobodu vierovyznania každého občana a občianky na Slovensku. Žiaľ, mnohé aktivity kresťanských demokratov a katolíckej cirkvi smerujú k okliešťovaniu týchto univerzálne platných práv a slobôd.

Kampaň iniciatívy Povedz to nahlas nie je zameraná proti viere, ani proti veriacim. Je však protestom proti nadraďovaniu jednej ideológie nad všetky ostatné. Občianska spoločnosť je aj o tom, že dokážeme akceptovať nielen vieru a presvedčenie, ale aj jedinečnosť a inakosť toho druhého. Reakcie médií a mnohých občanov na vznik občianskej iniciatívy Povedz to nahlas jasne ukázali, že v tomto ohľade máme na Slovensku ešte veľké rezervy.

Michal Feik
autor je člen OI Povedz to nahlas

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.

Michal Feik

Posledné príspevky od Michal Feik (zobraziť všetko)