Nová literárna cena nie je kukučka

Prvé lesbické združenie Museion vyhlasuje súťaž Literárna cena Kukučka Ivana Požgaia. Museion cenu venuje nenahraditeľnému gejskému aktivistovi, ochrancovi ľudských a občianskych práv a zároveň vynikajúcemu autorovi ľudskoprávnej literatúry i žurnalistiky Ivanovi Požgaiovi. „Cena má ambíciu zviditeľniť a na jednom mieste zhromažďovať a archivovať novinársku i literárnu tvorbu, ktorá sa zameriava na oblasť (ne)dodržiavania ľudských a občianskych práv na Slovensku s prioritným zameraním najmä na život sexuálnych menšín na Slovensku,“ objasnila Hana Fábry, organizátorka súťaže.

Porotu ceny tvorí deväť porotcov a porotkýň z prostredia ľudí aktívne činných v oblasti ľudských a občianskych práv a/alebo v žurnalistike a literárnej tvorbe. Čestným šéfom poroty je spoluzakladateľ prvej gejsko-lesbickej organizácie na Slovensku a životný partner Ivana Požgaia Marián Vojtek.

Pozvanie do poroty prijali aj spisovateľka Jana Juráňová, zástupkyňa šéfredaktorky denníka Pravda Zuzana Račková, teológ a novinár Michal Havran, podporovateľka PRIDE z prostredia kultúry Judita Hansman. Spomedzi lierárne či novinársky činných queer aktivistiek a aktivistov účasť v porote potvrdili okrem organizátorky ceny aj Roman Kollárik z organizačného tímu Dúhového PRIDE, výherkyňa prvej obdobnej súťaže na Slovensku Marcela Spiššáková a feministická autorka Eva Riečanská.

„Som veľmi rada, že nikto z oslovených účasť v porote neodmietol, pretože ju považujem predovšetkým za prejav podpory ľudskoprávnym snahám sexuálnych menšín,“ zdôraznila Hana Fábry.

Do súťaže v troch kategóriách bude prijatý každý nexenofóbny krátky text: literárny útvar (poviedka, esej), novinový článok (komentár, úvaha) a príhovor k Dúhovému PRIDE, napísaný v slovenskom jazyku odoslaný do 30. mája do polnoci v elektronickej podobe na adresu hana.museion@gmail.com. Víťazné práce a autori/autorky budú vyhlásení/é na podujatí Dúhový PRIDE Bratislava 2011. Najlepší príhovor k Dúhovému PRIDE zaznie po dohode s jeho autorom/autorkou priamo na hlavnom pódiu podujatia či už prednesený osobne alebo inou osobou.

„Do súťaže sa nepriamo môže zapojiť ktokoľvek – a to nominovaním svojho obľúbeného blogu (blogera, blogerky), ktorý vyhovuje nastaveným kritériám ceny,“ na záver upozorňuje organizátorka súťaže.

Štatút a podmienky môžu záujemkyne a záujemcovia nájsť na webovej stránke Lesba.sk a na Facebooku ako udalosť pod názvom Literárna súťaž Kukučka Ivana Požgaia.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin
The following two tabs change content below.
Dobrovoľná adminka a šéfredaktorka webu Lesba.sk (od 2000) a štatutárka i hovorkyňa Prvého lesbického združenia Museion (od 1994). Pod mojou kuratelou fungujú neformálne zoskupenia Teplá politika t.t.e. a GerilaGril, spoločnosti s ručením utajeným. No a čo je dôležité, môj život manažuje po štvornohej peske Bárke trojnohý kocúr menom Kece (Frido, Kocko, Tymoooj, Mimi:)). Od roku 2013 hrdá členka Iniciatívy Bratislava otvorene.